21 Martie 2019, Ziua Mondială a Sindromului Down

21 martie a fost declarată ca fiind Ziua Mondială a Sindromului Down în Adunarea Generală a ONU din 19 decembrie 2011.

În România, această zi a fost marcată începând cu anul 2012. Printre numeroasele organizaţii care au oferit şi oferă terapii pentru persoanele afectate se numără şi A.C.A.S., prin intermediul Centrului de Recuperare pentru Copii „Gepetto”. Asociaţia organizează, începând cu anul 2004, şi o competiţie sportivă pentru copii şi tineri cu dizabilităţi, Cupa ACAS.

Sindromul Down – o disfuncţionalitate cromozomială apărută în momentul concepţiei – afectează starea de sănătate şi dezvoltarea cognitivă, evoluţia copiilor cu acest sindrom fiind influenţată de asocierea lui cu alte afecţiuni, precum şi de momentul şi tipul intervenţiei terapeutice. Multe dintre persoanele cu sindrom Down urmează şcoli de masă, profesionale sau de meserii, ajungând să citească, să scrie, sau să socotească. Ulterior, unele dintre ele pot ajunge să lucreze în ateliere protejate sau chiar în locuri de muncă obişnuite.

În această zi specială, Centrul de Recuperare pentru Copii „Gepetto”, situat în Alba Iulia, pe str. Ampoiului, nr. 2, organizează o Zi a Porţilor Deschise. Centrul va oferi informaţii despre Sindromul Down şi despre cum se poate contribui la integrarea persoanelor afectate tuturor persoanelor care vor veni în vizită în această zi.

Pe 21 martie să fim mai buni, să înţelegem şi să acceptăm că suntem diferiţi, fiecare în felul nostru.